Människan är det däggdjur som gått ifrån det sätt som vi egentligen ska leva. Vi ska egentligen inte sitta på stolar, gå på hårda golv och prestera och stressa 24-7. Vi ska egentligen leva i naturen med naturen och leva nära marken. Vad har hänt sedan vi slutat med detta?

  • Har du en kropp som gör ont, värker eller har en psykisk obalans?
  • Har du ännu inte hittat ett sätt att komma ur en spiral av begränsningar i din kropp?
  • Eller vill du helt enkelt inte bli gammal och stel?

Då är Sensing något för dig. Lätta inkännande intuitiva rörelser som grundar sig i att få igång så mycket rörelse som möjligt inuti din kropp och reglera ditt nervsystem till lugn och ro systemet istället för stress. Detta gör att ditt nervsystem regleras och du mjuknar inifrån och ut. Vi ska vara mer i oxytocin/serotoninpåslag i våra kroppar och ej i dopamin/adrenalinpåslag. Sensing yoga kommerfrån tanken hur vi på bästa sätt kan behålla optimal hälsa genom att studera vår natur, djur, små barn och naturfolk. 

Sensing går ifrån det statiska och utförs stående, sittandes eller liggandes på golvet med lätta lirkande och pendlande rörelser. Med all ny forskning idag så vet vi att en väl hydrerad/fuktig bindväv är det som är allra viktigast för att kunna leva så smärtfritt, rörligt och friskt som möjligt! Vi behöver titta inom oss istället och anpassa rörelser som underlättar i stället för belastar för mycket på den yttre delen av kroppen. Så när vi rör oss försiktigt, intuitivt och på kroppens villkor så händer det något med vår bindväv/fascia. Den börjar som en svamp att suga upp vätska igen och har då möjlighet att "skölja" bort lokala inflammationer som är grogrunden till smärta och stelhet samt göra så att det "glider" lättare mellan bindvävslagren.

Vi jobbar med kroppsgäspningar (titta på din hund/katt), lirkningar, gungningar, skakningar, spiralar och rockar våra leder och ryggrad etc etc. Detta gör att vi sänder signaler till nervsystemet att allt är OK och att den ej behöver gå in eller vara kvar i fight/flight systemet. Dessa rörelser finns i vårt "blueprint" - vår förinställning och ska egentligen ske inifrån oss intuitivt. Dock har vi pga den ökade stressen tappat bort vår intuition.

Pandikulation - kroppsgäsp:

Är något som vi som homo sapiens (som alla däggdjur) ska göra intuitivt 30-40 ggr/dygn efter ansträngning, byte av rörelse, efter REM-sömn och när vi vaknar etc. Vi reglerar då vårt nervsystem. Våra bebisar börjar att pandikulera redan i mammas mage vid 12 veckors ålder, det är en förutsättning för kroppens utveckling. Utan pandikulation skulle ingen utveckling av nervsystemet ske.

Skakningar:

Alla däggdjur och även människan ska skaka efter trauma/överansträngning. Gör vi inte det stannar slagget kvar i bindväven och skapar en torr och sträv bindväv istället för en geleaktig bindväv där flödet in (syre) och utrensning av slagg (mjölksyra, urinsyra, stresshormoner etc) sker. Vi lagrar alltså in dag på dag av att vi INTE rör oss som vi är förinställda att göra.

Det här är verkligen en underbar form av Yoga som alla borde testa. Effekten kommer ofta med en gång och folk som provar säger att kroppen vibrerar av lycka efteråt!